Η επιστήμη της ψυχολογίας στη διάθεση της γυναικείας φύσης και ανάπτυξης.
Η μοντέρνα γυναικολογική πρακτική δίνει σημαντική βαρύτητα στην ολιστική προσέγγιση της γυναικείας υγείας λαμβάνοντας υπόψη την πνευματική, ψυχολογική και σωματική λειτουργία και πώς οι διάφορες γυναικολογικές παθήσεις επιδρούν σε αυτούς τους τομείς της γυναικείας συμπεριφοράς.
Οι βασικοί παράγοντες διαμόρφωσης της ψυχολογίας μας ξεκινούν από τα εξελικτικά στάδια ανάπτυξης καθώς και τον ρόλο της οικογένειας και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος. Σήμερα μέσα από πληθώρα ερευνών γνωρίζουμε πως η ψυχολογική υγεία αποτελεί συνέχεια της σωματικής υγείας, μέσα από μια αμφίδρομη σχέση, και συνδέεται άμεσα με πολλούς παράγοντες όπως με τη διατροφή, την άσκηση ενώ σε άλλες περιπτώσεις είναι θέμα ψυχοπαθολογίας/ κληρονομικότητας.
Η επίσκεψη στη γυναικολόγο ενδέχεται από μόνη της να προκαλέσει ανησυχία, άγχος ή και αρνητισμό στη γυναίκα. Ένα μη φυσιολογικό τεστ, μια μεγάλη περίοδο υπογονιμότητας, η επιλόχειος κατάθλιψη, τα συμπτώματα μιας γυναικολογικής νόσου, μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω άγχος και ενδεχόμενη διαταραχή στη σχέση της γυναίκας με το περιβάλλον της αλλά και με τον γιατρό της. Πέραν της απαιτούμενης προσοχής στο κομμάτι της κατανόησης από την πλευρά του γυναικολόγου, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ανησυχίες της γυναίκας, την προσεγγίζουμε με σεβασμό υποστηρίζοντάς την ψυχολογικά και μέσα από ανάλυση κι ερμηνεία καταφέρνουμε να αισθανθεί άνετα και σίγουρη για τις αποφάσεις που την αφορούν.
Το πλάνο διερεύνησης και συμβουλευτικής είναι κάθε φόρα εξατομικευμένο, μιας και κάθε γυναίκα έχει διαφορετικές ανάγκες, απόψεις και ανησυχίες κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.