Είναι μια εξέταση ανώδυνη και άκρως απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας της γυναίκας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι γυναίκες που κάνουν test pap κάθε δέκα χρόνια έχουν κατά δέκα φορές υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου τραχήλου μήτρας σε σχέση με αυτές που υποβάλλονται ετησίως σε προληπτικό έλεγχο.
Η διαδικασία είναι η εξής: λαμβάνονται κύτταρα από τον οπίσθιο κολπικό θόλο, τον εξωτράχηλο και τον ενδοτράχηλο, με τη βοήθεια ξύλινης σπάτουλας και με ειδικό βουρτσάκι, τα οποία επιστρώνονται πάνω σε αντικειμενοφόρο πλάκα και αφού μονιμοποιηθούν, εξετάζονται στο μικροσκόπιο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ελέγχεται μια ποικιλία παθολογικών καταστάσεων όπως:
• Φλεγμονές κόλπου (κολπίτιδες)
• Φλεγμονές τραχήλου (τραχηλίτιδες)
• Ενδοεπιθηλιακές βλάβες κόλπου (VAIN)
• Ενδοεπιθηλιακές βλάβες τραχήλου (CIN)
• Καρκίνος κόλπου
• Καρκίνος τραχήλου
Η λήψη των επιχρισμάτων αυτών πρέπει να γίνεται 48 ώρες μετά όταν έχει προηγηθεί χρήση κολπικών αντισυλληπτικών (π.χ. σπερματοκτόνες κρέμες) ή κολπικών φαρμακευτικών σκευασμάτων ή κολπικών πλύσεων (οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν καταργηθεί με βάση τις αντιλήψεις της σύγχρονης γυναικολογίας). Το προηγούμενο βράδυ η γυναίκα δεν πρέπει να έρθει σε σεξουαλική επαφή. Στη λοχεία η λήψη test pap ενδείκνυται έξι με οκτώ εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Στην εμμηνόπαυση, όταν σε προηγούμενο test pap έχουμε εικόνα ατροφικής κολπίτιδας ή και απουσία ενδοτραχηλικών κυττάρων, κρίνεται σκόπιμη η εφαρμογή κολπικών δισκίων οιστρογόνων για τρεις εβδομάδες πριν από τη λήψη του καινούργιου test pap.
Χρόνος επανάληψης της εξέτασης ορίζεται από έξι έως και δώδεκα μήνες, με το έτος να είναι το ανώτερο επιτρεπτό διάστημα όταν δεν υπάρχουν λόγοι που να επιβάλλουν συχνότερη παρακολούθηση.
THIN-PREP: Κυτταρολογία υγρής φάσης
Το υλικό συλλέγεται με ειδικό βουρτσάκι που εμβαπτίζεται σε δοχείο με διάλυμα κατάλληλο για τη μεταφορά και διατήρηση του δείγματος. Σε δεύτερο χρόνο, αν είναι ανάγκη, μπορούμε από αυτό το υλικό να ξαναπάρουμε κύτταρα και να πραγματοποιήσουμε ανίχνευση και τυποποίηση των στελεχών του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV καθώς και ανεύρεση άλλων λοιμογόνων παραγόντων όπως χλαμύδια, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα.
ΤΕΣΤ ΑPΤΙΜΑ
Το τεστ APTIMA ανιχνεύει το mRNA του ιού HPV, και συγκεκριμένα τις ογκοπρωτεΐνες E6/E7. Με το τεστ αυτό εντοπίζονται όχι μόνο ίχνη μιας HPV λοίμωξης που μπορεί να αφορά το παρελθόν, αλλά μια HPV λοίμωξη, η οποία είναι ενεργός. Ο εντοπισμός της ύπαρξης αντιγράφων mRNA των ογκοπρωτεΐνών Ε6/Ε7 αποτελεί πιο ακριβή μέθοδο. Εντοπίζει εκείνες τις HPV λοιμώξεις που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να εξελιχθούν σε σοβαρή βλάβη.
PAP NET: Αυτοματοποιημένο σύστημα μικροσκόπησης τραχηλικών επιχρισμάτων.
Ανιχνεύει επιχρίσματα που λαμβάνονται με τις συνήθεις διαδικασίες, αλλά επεξεργάζονται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουμε:
- Αυξημένη ευαισθησία (λιγότερα ψευδώς-αρνητικά).
- Αυξημένη ειδικότερα (λιγότερα ψευδώς-θετικά, κατά συνέπεια αποφεύγουμε την άνευ λόγου ψυχολογική αναστάτωση).
- Πρωιμότερη ανίχνευση αλλοιώσεων, συνεπώς θεραπεία σε εντελώς αρχόμενη νόσο, άρα πολύ καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.